Tuesday, November 10, 2009

HABAQ MAI KAWAN-KAWAN

Itu kata satu banner iklan depan rumah mak mertua aku. Huh. Kedai makan barulah ni. Ganti kedai Kelantan sebelum ni. Tak berapa nak laku kedai makan Kelantan tu. Eksyen sangat waiter dia. Sebelum kedai Kelantan tu ada kedai makan lain. Oh ya, kedai makan tu juga digunakan sebagai set filem Cinta (Khabir Bahtia) dulu.

Berbalik kepada banner tadi. Ia adalah kedai Mihun Sup Utara. Apa yang specialnya? Yang aku tau dan nampak ialah mihunnya kuning dan sambalnya warna merah. Lain semua biasa je. Macam mihun sup-mihun sup negeri lain. Ada mihun, ada sup, ada daging, ada babat dan ada sambal nak kasik pedas.

***

Malam tu ada majlis tahlil arwah Mak Long Shidah di Selayang. Malam tu jugak ada final bola Piala Malaysia. Kelantan lawan Negeri Sembilan. Gomo Kelate Gomo vs. Hoben Jang Hoben. Nasib baik bapak mertua aku pun nak tengok bola. Jadi, aku pun pesan supaya dia lekaskan sikit kalau dia yang jadi tekong majlis nanti masa dalam kereta on the way ke Selayang. Nasib baik dia jadi tekong hahaha.

Rata-rata sedara-mara syak Kelantan yang akan sapu NS malam tu. Hujan pulak tu. Diorang kata advantage kat Kelantan sebab biasa main hujan dan banjir. Hahaha gua gelak. Betul juga (dalam hati). Sampai Keramat, Kelantan sudah kena 1-0. Teori hujan dan banjir memang tak boleh pakai. Tak lama lepas tu kena lagi satu. Lepas tu, lagi satu. Aku terus tak selera nak tengok. Mana ada final bola kena sampai 3-0?

Tiba-tiba aku teringin nak try mihun sup kedai depan. Cadangnya nak bungkus. Boleh sambil layan bola. Tengok berapa bijik lagi Kelantan kena kehkehkeh.

***

Tak boleh bungkuslah bang, semua kena makan sini. Hari ni kita buat makan-makan.

Makan free lah ni?

Haah.

Bolehlah, makan sini. Bagi mihun sup satu.

Di belakang ada air sirap dalam tong dengan cawan-cawan polisterin. Aku ambik secawan dan belasah mihun sup tu sambil tengok bola. Tiba-tiba NS kena sebijik. Ah, takkan boleh menang punyalah Kelantan. Masa pun dah nak abis. Tiba-tiba tv tunjuk gambar kerusi terbakar kat stadium. Apa jadah? Vandalisme. Sivik zero. Nanti kena tangkap, bising. Kecoh. Terima sajalah kekalahan. Inikan bolasepak?

Aku habiskan mihun sup sambil berbual-bual dengan salah sorang mamat shareholder kedai makan tu. Boleh tahan hebat jugak sembangnya. Up saja. Pung-pang-pung-pang. Pasal keretalah, pasal rayalah, psal bolalah, pasal rumah terbakarlah dan macam-macam lagi. Aku layan dengar jelah. Ntah iye ntah tidak mamat ni sembang. Jaga hati, dah dapat makan free kan? Aku blah sebaik telinga aku mula nak bernanah dengar sembang pung-pang-pung-pang dia. Ini kalau dibiar mau sampai subuh ni.

Oklah mihun sup dia. Takdelah best gila-babi-terbang punya best. Ia adalah kategori: Bolehlah repeat kalau teringin nak makan mihun sup utara lain kali.

5 comments:

Amir Muhammad said...

erm, boleh kasi alamat untuk pos buku? :-)

Najwa Aiman said...

Mai SP la kalau mau mihun gila-lembu-terbang punya...! Mai la...!

pye:rudz said...

amir muhammad: sori terlupa. just emailed. terima kaseyyy!

najwa aiman: jauh tu...

ad3ck said...

harap-harap bertahan lah bisnes utara tuh ;)

pye:rudz said...

ad3ck: yelah, harap-harap.