Tuesday, March 16, 2010

SERANGGA

Kebelakangan ni gua rasa rumah gua dah macam port serangga lepak pulak.

Semut toksah cakaplah. Memang sibuk nak buat setinggan kat rumah gua. Puas gua letak racun sana-sini, tak berapa nak jalan. Gua syak semut ni dah terkena mutasi agaknya.

Itu ari ada ulat gonggok dalam 3-4 ekor merayap dalam rumah. Entah dari mana muncul gua pun tak tau. Tak alih-alih ada sekor kat tengah rumah. Lepas tu sekor kat dapur. Lepas tu sekor dalam bilik. Lepas tu sekor kat tong sampah. Oleh sebab gua dah puas tengok Discovery Channel, maka gua buang selamba je lah ulat gonggoks tu.

Lepas tu labah-labah. Puas jugak gua suruh dia gigit gua supaya gua boleh jadi Spider-Man tapi dia menolak dengan penuh berhemah. Anak gua bukan main suka tengok labah-labah tu, siap nak tangkap. Hish. Lekas-lekas gua buang ke luar.

Malam tadi lagi best. Lipas. Bini gua tiba-tiba kucar-kacir panggil gua yang tengah syok isap rokok kat luar. Ada lipas besar! katanya. Gua bayangkan lipas sebesar mouse komputer, rupa-rupanya saiz biasa-biasa je. Yang lebih mencemaskan ialah lipas tu sibuk nak terbang bila aku sembur Shieldtox. Mungkin inilah yang dikatakan "you make me fly so high" gamaknya. Walau bagaimanapun, beliau selamat gua kebumikan dalam tong sampah berkapankan suratkhabar lama.

Lebih thrilling malam tadi, ada satu belalang pulak sudah masuk rumah gua. Gua memang tak pernah terpikir langsung belalang nak masuk rumah. Bila masa pulak gua tanam rumput dalam rumah? Dia ni pun satu hal. Jenis suka lompat sambil terbang. Puas gua kejar sampai lost contact dengan dia malam tadi. Tiba-tiba pagi tadi gua nampak dia tengah parking baik punya kat dinding tangga. Gua syak dia dah lapar tu. Gua pun perambat la pakai tuala. Selain bertujuan menangkap belalang, ia juga merupakan senaman pagi.



Last-last dapat jugak gua cekup. Kalau ikut karut Fear Factor, mau gua kunyah je belalang tu hidup-hidup tapi, nasib baik gua teringatkan Twisties yang gua beli kat pasaraya Giant semalam. Apa barang makan belalang? Baik makan Twisties, kan? Namun, gua akhirnya mengambil keputusan melepaskan saja belalang tersebut ke kawasan flora di belakang rumah. Makanlah daun serai dan daun pandan tu wahai belalang. Makanlah sampai kau kenyang.

Sekian saja cerita serangga saya.

7 comments:

Najwa Aiman said...

Hati-hati dengan lipan bro! Especially sebab ada Mikael!

Fa-T said...

jaga2 hero lu..
gua cukup riso kalo semut....
takut bunga gua tangkap... makan...
ahaha

GAFARO said...

sebenarnye rasa belalang macam kuning telur.

tapi tak pasti pulak boleh sebabkan darah tinggi ke tak.

Naziah said...

Bak kata Rain dalam Full House; "ada bug convention ka?".... Heheheh...

artisticklytouch said...

kau sungguh hebat!! kau patut buka a pest control company hehehe

pye:rudz said...

najwa aiman: insyaallah...

fa-t: itulah, anak aku itu ari selamba je tarik telinga dengan ekor kucing gelendangan kat umah mak aku.

gafaro: huish... tak lalu aku.

naziah: bug convention... kehkehkeh... nice one ;)

artis: nanti aku fikir dulu, nak bukak pest control company atau pesta ria.

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.