Wednesday, October 11, 2006

PROUD TO BE ONE

X: Where are you from, eh?
pye: KL of course.
X: No, I mean where are you really-really from? Any kampungs?
pye: No. I really am from KL. Borned and raised.
X: Tak best-lah time raya, orang semua balik kampung.
pye: ... (If your kampung is so best, then why are you living in KL at the first place?)

The above conversation is what I normally get especially during this festive season. I just dont understand why is that being a KL-lad not "best". Sometimes I feel that these people are trying to make me feel guilty for being borned and raised as a budak KL. I even get this during my boarding school years.

Out of no where...
Y: Kau budak mana? KL?
pye: Ha'ah.
Y: Ape? Ingat kau budak KL, kau bagus? Dah best sangat?
pye: ... (whadda ffffff...? dude, what's your prblem?)
And I didnt even remember insulting that fella in any means. Apa salah aku?

And the story never stops even after I'm working in... of course in my hometown, KL. Same old argument. They said Hari Raya is no fun in KL, Tak thrill, Tak best etc etc. But this time around I've got wiser.

Z: Tahun ni memang raya kat sini (KL) lah eh?
pye: Ha'ah-lah, mane lagi? Dah laki-bini orang sini.
Z: Ishh... tak seronok raya sini, kampung jugak best.
pye: Ape pulak tak bestnya? Semua orang datang KL carik makan, carik rezeki.
Z: Yelah, itu carik makan... ini raya.
pye: Lah? Abis tu? Semua orang akan cakap kampung masing-masing best. Samalah saya. KL ni kampung saya. Mestilah saya cakap KL ni best! Tak kisah lah raya ke tak raya.
Z: ...

Haha! How's that? And Shidah also got insulted once by this one fella whom we already got insulted with eventhough he did nothing wrong (hehe, get that?). The first one or two lines are similar with the above but the killer line sounds more or less like this:

Ape pulak tak bestnya? Best lah! Semua orang dah balik kampung masing-masing, barulah aman damai sikit KL ni. Kalau tak menyemak je, buat jam jalan!
And the ugly fella went - blank. Padan muka!

I have no intention of hurting any of you who are not from KL out there. But, please show some respect to others no matter where they come from. I'm sure everybody is very proud of their kampungs, their origins.
Well, so do I.

18 comments:

mafiaries said...

so? Raya balik mana?
;P hehe. Selamat hari Raya,Bro..
:)

Lizzam said...

Kl suma ada maa

nak kampung? Kampung Baru, Kampung Pandan

nak pantai? Pantai Dalam, Hospital Pantai

nak sungai? Sungai Gombak, Sungaiwang

WLady said...

err.. do you mean being a KL-lad? hurmm.. :-p

gua rasa budak opis lu dorang ada something wrong la kt atas tu. short circuit kot. pasal kampung pun nk carik pasal. heehee...

sevven said...

sesetengah orang-orang spastik macam tu hari-hari lain bila kita tanya orang mana, mengaku orang kl pulak.

ceh!

dah hulu tu hulu la.

Lynn said...

Haha! Saya setuju!

Nasib baik takde orang bebal sgt camtu dengan I.

Cumanya, when I tell them I balik beraya kat Singapore, mesti dapat,"eh? You Singaporean eh?". Satu hal pulak la nak explain. :P

Labuci.. said...

betul la pye...diorang ingat org k.l nie smua org luar ke? ape selangor n k.l xde penduduk tempatan ke? ape ke mangkok!! dah sedara-mara kita semua org sini..meriah la rayanye..diorg ingat kita raya sorang2 kat rumah agaknye!! tu lah, xbuat kajian geografi tempatan time skolah dulu..ewah!!..emo plak aku..

Labuci.. said...

one more thing..diorang xtau betape bestnye xpayah mengharungi jalan jam balik ke kampung.. xpayah ambik cuti panjang2..xpayah berebut tiket bas..dan diorang xmerasa betapa best nye pusing2 k.l dgn jalan yg lengang..and xtau betapa kita berjimat duit minyak n toll xpayah balik kampung yg jauh hulu giler...dan paling best..sedara mara semua dekat2.. 3 hari raya dah khatam pegi smua umah..

Najwa Aiman said...

nak kena cari bini orang KL la pulak ni....

WLady said...

hurm... jangan emotional sgt.. kang terasa lak org yg mmg dok hulu tapi tak bersalah. :-)

pyerudz said...

tu yang aku malas nak bukak cerita tu...

mamabio said...

gua ok.. tp jgn buat mcm salah plak borned and raised in KL.. nak buat caner.. those hulu frens pon mmg dah ditakdirkan carik rezki kat sini.. i mean, KL..

tp aku malas btol nak jwb sbb kg aku, kg baru.. KL, bkn Johor.. what's wrong wt that kan..? reality nye.. sume yg tanya msti t'kejut kg aku kg baru.. apsal? siapa yg patut dok kat kg baru tu klau bukan nenek moyang kita..? tu pon sbb p'pindahan masa zaman perang dulu..

bukan aku nak emotional tp diorag punya 'emotional' yg buat aku jd emotional.. kuikuikui..

apa2 pon, pesanan khidmat masyarakat, klau lu punya kg jauh dr KL, balik raya nt, berhati2 di jalan raya..

Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir Batin.

Shah said...

Nothing in this world beats spending Raya in KL. You can drive anywhere at all without worrying about traffic jams. In fact nak baring kat tengah-tengah jalan pun boleh. Selamat Advanced Hari Raya to semua orang KL.

FIR said...

Tak kisah lah where we come from, my main question is: "actually, ada apa dengan raya sebenarnya?!" LOL. [be reminded that I'm under 'tak-raya' syndrom for the last decade]

Labuci.. said...

hehe..sempena bulan yg mulia..dan mood raya yg dah semakin meningkat, aku nak mintak maap kat semua..xkira yg hulu ke atau kuala ke..mcm kiasu la plak nk compare kg sape lagi best..xpe, sesungguhnye malaysia mmg best! malaysia....truly asia..heheh.

Razi said...

Eh..ko dgn dgn Shidah org Key El eh...x best betol

Hahahaha.

Jgn Mare...sempena kesempatan ini, Saya ingin mengucapkan Selamat Berterawikh 10 Malam Terakhir kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga Laillalatul Qadar ini memberi pengertian yang menginsafkan.

WLady said...

Selamat Hari Raya to both of you.. Maaf Zahir Batin... :-D

*balik kampung* drive safely... lalalalalalalalala... *whistling*

Lampin said...

buka posa opis ko semalam menu apa? ada sembelih lembu depan opis lagi ke tak? atau masih ken ajadi 2nd class religion?

Anonymous said...

ye la.. kampung aku kat segambut tengah, kuala lumpur. i am proud to be org kelumpo. muakakakakakaaa.