Wednesday, February 4, 2009

CAKAP VS. BIKIN

Cakap: Berhati-hati di jalanraya.
Bikin: Jalan gampang berlubang sana-sini memang kena berhati-hati lah.

Cakap: Hormati pengguna jalan raya yang lain.
Bikin: Orang lain berlumut dalam kereta traffic jam lu senang-senang suruh polis clear jalan. Lu ada hormat kitorang ke?

Cakap: Be patriotic. Gunakan kereta nasional.
Bikin: Memang lu pakai kereta nasional, tapi itu hak milik kerajaan. Dalam porch rumah lu semua kereta nasional ke?

Cakap: Gunakan pengangkutan awam untuk mengelakkan kesesakan trafik.
Bikin: Boleh, tolong mantapkan dulu route dan efficiency public transport sedia ada, then only you talk.

Cakap: Berkongsilah kereta (car pool) untuk mengelakkan kesesakan trafik.
Bikin: Lu pun naik kereta dok sorang-sorang kat belakang lagi mau suruh orang car pool. Kalau dah tentu pergi function yang sama, apa salah lu pun car pool?

Cakap: Diskaun 10% untuk pengguna lebuhraya dari jam 12am - 7am.
Bikin: Ape ke jadah? Orang malam tido, ape hal nak rewang kat lebuhraya? Nak bagi diskaun betul2 sikit, jangan permainkan perasaan kami.

Cakap: Larangan cermin gelap akan dikuatkuasakan.
Bikin: Malaysia ni panas brader, apa salah kitorang tinted kereta? Bukan mintak duit sesapa pun, duit kitorang sendiri. Kalau nak enforce, start dengan larangan penjualan/import tinted films dulu. Err... kereta korang bukan tinted jugak ke? Boleh pulak eh?

Cakap: Patuhi had laju yang ditetapkan. Gagal, saman rm300.
Bikin: Korang besit macam setan kat highway takpe? Oh lupa, ada kuda putih jadi marshall. Berani keluar saman?


Nota: Jiwa kacau sebab traffic jam semalam.

5 comments:

pearl said...

hehhe..aku hari hari jiwa kacau dek traffic jam ni...hari ni pukul 10 baru sampai opis!! wtf..jalan tersenguk senguk dari pandan sampai ke bandar tasik selatan, adalah dalam sejam lebih dalam jam tu..abis gugur rambut aku! hehhe..balik kerja karang satu hal lagi..ggrrr...!

nasazfrog... said...

huhhh traffic jam punya pasal,,, leh kacau jiwa yer... bahayer nie... :)

pye:rudz said...

pearl: bahaya tu, cukup setahun mau botak kepala hehehe

nasazfrog: betul... jangan bawak main woo...

Najwa Aiman said...

Patut le aku hensem sikit maza zaman naik LRT dulu.... ekekekeke....

pye:rudz said...

najwa: hensem... hensem sikit dari zaibo kehkehkeh