Tuesday, February 24, 2009

MANGKUK

Mangkuk itu berayun lagi
Sambil lantang membuat bising
Ke atas, ke bawah terhiling-hiling
Aku dengar rasa nak seligi

Mangkuk itu tak sedar diri
Betis diberi, peha dicari
Memang dasar sundal bestari
Sakit hatiku tidak terperi

Mangkuk itu berayun lagi

11 comments:

tembakau said...

ehem2 ini mcm ada hanginn satu badann

pye:rudz said...

tembakau: hahaha... tepat skali saudara tembakau

Kotak Keranda said...

ini satu syair yang menarik. rasa amat sesuai utk dibacakan pada satu umat di kantor ku.
::mintak tembakau cina sejemput-dua.

zazaez said...

Erk.. Cerita pasal mangkuk mana ni? Sibuk ke saya sekadar bertanya..

pye:rudz said...

kotak keranda: sila sila sila, aku belum nak caj royalti lagi ehhee..

zazaez: huish... mangkuk ni ada kat pejabat saya. skali tengok macam mangkuk sup. lagi skali tengok mangkuk tingkat rupanya... kehkehkeh

kookabooras said...

ko kene ambik training 7 habits of highly effective people. so mangkuk tu cume ko punye circle of concern. klau ko tumpu pada circle of concern, ia akan mengecilkan ko punye circle of influence. fuh! ayat motivator tuh!

mamabio said...

ye aku stuju.. buat mangkuk tu seperti 'terhiling-hiling' di angin lalu je.. anggap umpama angin kentut je. busuk sekejap. pas tu xyah fikir lg dah.. ehehee..

kalau sempat, capai mangkuk tu campak dalam mangkuk tandas.

ad3ck said...

lontar je mangkuk tuh sampai pecah tak boleh?

pye:rudz said...

kookabooras: macam mana kalau circle of concern itu mampu meng'influence'? hah!

mamabio: mangkuk tu memang longkang!

ad3ck: kalau boleh dah lama dah aku kasik pecah... kang jadik kes assault pulak, masak...

Najwa Aiman said...

Mangkuk tu cari paha? Mangkuk yang cari paha ni bukan ke mangkuk tandas je?

pye:rudz said...

najwa aiman: ehhee...