Tuesday, August 25, 2009

BUKA PUASA

Antara pengalaman-pengalaman berbuka puasa saya.

1. Makan nasik dalam dulang besar bersama 3 orang lain di Masjid UTM, Skudai. Memang stail iftar dia macam tu. Susah jugak nak adjust position mula-mula tu. Nak berebut cubit ayam apatah lagi. Lama-kelamaan ok je. Pastu yang tak bestnya kena basuh sendiri dulang dan cawan sebelum berjemaah Maghrib.

2. Tiap-tiap hari gua mesti nak pekena nasik kerabu lauk paru goreng sambal masa dok rumah sewa di Taman Teratai, Pulai, JB. Bukanlah best sangat pun tapi itu je yang sedap kat tekak aku, mengenyangkan dan mampu dibeli. Tak lupa juga burger rm1 yang aku akan beli 2 bijik. Back-up katanya.

3. Aku rasa San Francisco Steak House antara tempat yang terbaik untuk buffet Ramadhan. Aku suka layan yang kat Mid Valley sana. Tenang sikit. Fuh. First time pegi dengan Shidah menganga jugak macam jakun tak tau nak makan apa dulu. Tapi best.

4. Buffet Ramadhan yang kat hotel-hotel gua tak into sangat sebab i) mahal nak mampos dan ii) orang punya cemas & huru-hara nak ambik makanan macam kebuluran 17 hari tak makan. Rileklah beb, baru berapa jam puasa dah menggelupur? Dan selalunya aku pergi pun dengan Shidah itupun kalau ada orang hotel ajak dia lah (jenis free tak payah bayar punya).

5. Tropicana Golf Club punya buffet Ramadhan pun tak kurang hebatnya beb! Selalunya kitorang pergi dengan geng-geng Shidah seperti Lazli, Elly, Afiq dan Maria. Fuh, best betul makanannya. Cuma parking ada sedikit gampanglah dalam hal ni.

6. Masa Shidah mengandungkan Mikael tahun lepas, dia manjang nak berbuka dengan nasik kandar. Nasib baik Haji Tapah dekat dengan rumah. Mamak tu pulak manjang bagi lauk ekstra. Kesian tengok bini aku tengah sarat barangkali.

7. Aku dengan Shidah pernah berbuka puasa dengan stok Fishermen's Friend yang memang gua simpan dalam kereta. Ini kes tak sempat sampai destinasi berbuka puasa akibat kesesakan jalanraya lah ni. Oklah sikit dari berbuka dengan mengorek hidung je kan?

Tahun ini agak kucar-kacir sikit persediaan berbuka puasa kami. Kalau Mikael tengah tido time berbuka puasa, oklah. Kalau dia tengah sibuk nak main, fuh, agak huru-hara dibuatnya kami berdua.

Walau bagaimanapun, selamat berbuka puasa saya ucapkan kepada yang berpuasa atau yang berpura-pura puasa. Eheh.

8 comments:

Najwa Aiman said...

Man Giler yang kononnnya masuk syurga tanpa hisab (sebab dia gila) tu dah mula berpuasa sungguh ke belum ek? Hehehehehe...

Pyanhabib said...

haji tapah tak tinggal masuk senarai, hisyy....

tembakau said...

few weeks bak aku g mnum kat haji tapah. sampai hari ni trauma tngok roti nan dia sebesar talam, walaupun takde org makan nasi di atasnya.

ad3ck said...

Yang nombor satu tuh macam stail wong jowo je ehehehe.

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

slamat brbuka utk yg tak pose..kasi terus jak..

pye:rudz said...

najwa aiman: mana maunye?...

pyanhabib: pantas dan tuntas khidmatnya.

tembakau: roti naan + ayam tandoori dia, fuh, memang terbaek!

ad3ck: haah, teringat macam makan nasi ambeng.

toi: selamat berbuka kembali.

Anonymous said...

woih apai..
ko dok keramat kan..
haha aku adem la
satu umah ngan ajun sama kerie dulu
budak UTM gak


-adem-

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.