Friday, September 11, 2009

HARI INI

Orang (sesetengahnya) masih belum habis-habis lagi bercakap, mengkaji, menafi, menuduh dan lain-lain yang seumpamanya mengenai kejadian hari ini, 11 September, 8 tahun lalu. Kat Discovery Channel pun ntah berapa ratus kali nak tunjuk pasal kejadian ni.



Macam-macam aku dengar, baca dan tonton. Ada yang boleh diterima akal, ada yang tidak. Ada yang melampau mengarutnya. Penafian toksah ceritalah. Teori ntahapahapa lagi bersepah. Masing-masing dah macam Grissom CSI Vegas kalau buat hipotesis dan teori.

Apapun, kejadian yang lebih santai dipanggil 9/11 tu memang mengubah banyak perkara kepada warga dunia secara langsung atau tidak langsung. Apatah lagi Amerika sendiri. Ini komen-komen aku.

Komen 1: Padan muka Amerika. Eksyen sangat.

Komen 2: Asal bom je, pengganas Islam. Apa hal?

Komen 3: Ini adalah propaganda nak menjatuhkan Islam.

Komen 4: Kurang logik bangunan gah begitu boleh runtuh sebegitu mudah.

Komen 5: Aku syak ini Illuminati punya kerja nih. Freemason.

Aku tak kesian ke pada 3000+ mangsa yang terbunuh? Aku kesian. Aku simpati. Tapi pemimpin diorang ada rasa kesian atau simpati kepada Afghanistan? Iraq? Gaza? Itu jenis jumlah mangsa bukan 3000+ je beb, jauh lebih banyak.

Jadi, kalau kita ada rasa nak kenang atau kesian atau simpati atau pay tribute ke atas kejadian 9/11 yang menimpa Amerika, kenanglah juga apa yang telah (pemimpin) Amerika lakukan kepada dunia dan Islam.


Nota: Kepada En. Barack Obama, with due respect, kalau lu nak tutup weblog gua sebab entry ini, lu tutuplah, gua tak kisah. Takde hal punya.

9 comments:

mamabio said...

gmbar tu nmpak mcm berhala besar (stat of lib) tu yg bakar twin tower pastu buat2 keras dono je kat tepi tu.. hikhihiii..

Fa-T said...

mamabio... lu memang tepat.. ahaha...
lepas bakar buat2 bodo... ahaha

jiah said...

we have the same view on this... setakat 3000 org vs berpuluh2 ribu org yg askar usa bunuh... wat for? just to catch saddam? just to catch osama? bush shuid be convicted for war crime!

Najwa Aiman said...

9-11 untuk orang yang ditipu meratap.

7-11 untuk orang yang dahaga nak cari air yang harganya lebih mahal... eheks... Jom gi 7-11. Aku nak interview staf dia tentang sistem 3-shit.

Najwa Aiman said...

Eh silap la kat atas tu! Adoi laaa... I meant 3-Shift. Sowiii...

pye:rudz said...

mamabio: kalau ikut satu teori, memang diorang sendiri yang letupkan wtc tu.

fa-t: hahaha bini gua memang cerdas.

jiah: saya sokong usul anda!

najwa aiman: lawak ramadhan hahaha...

GAFARO said...

7-11 pukul 8 pagi?....

bang ko kat curiga ke?

tembakau said...

i'll be waiting with mah two ears. four, including my state secretary.
then were going to debate about america's bill of rights.

you can call me, barry.

pye:rudz said...

gafaro: curiganya

tembakau: baiklah en. barry.