Monday, July 18, 2011

PULPFIX: DON

Don ialah seorang jejaka 40an yang masih solo. Nak kata dia ni kacak sangat macam Brad Pitt tu takdelah. Tapi ada rupa dan gaya lah orang kata. Kaya? Samalah jugak dengan tahap kehensemannya tadi. Kaya sangat tu tidak, tapi berduitlah juga.

Adapun emak si Don ni selalulah meleteri beliau berkaitan hal-ehwal kawin. Don seperti biasa hanya akan memekakkan telinga apabila emaknya mula membuka saluran leter. Tiadalah dia mengambil pusing sangat akan leteren emaknya itu.

Tapi sebenarnya dalam hati Don tiada siapa pun yang tahu betapa meronta-rontanya hati beliau ingin berbini dan berkeluarga. Pernah dulu Don jatuh cinta, tapi mata airnya sudah berkawin dengan orang lain. Sejak dari itu boleh dikatakan hati Don tertutup untuk wanita. Namun tiadalah pula beliau berubah selera kepada kaum sejenis. Tidak sama sekali. Don masih straight.

Dua tiga hari ni Don kelihatan lebih ceria. Sehingga emaknya pun bertanya, "Wah, bukan main happy nampak kau ni Don. Dah ada makwe ke?" namun Don hanya tersengih-sengih sambil membetul-betulkan rambut gaya pacaknya di hadapan cermin.

Pelan-pelan Don ke ruang tamu dan kembali ke ruang menonton. Tempat dia meng"adjust" rambutnya tadi.
"Mak, tolong pinangkan makwe nih. Dah lama saya tunggu dia. Bertahun!" kata Don sambil menghulurkan senaskhah akhbar kepada emaknya.

Jari telunjuknya pelan-pelan menuding ke arah satu headline kecil dan bergambar pada frontpage yang berbunyi:
Jennifer Lopez dan Marc Anthony berpisah.


Inspired by: JLo.

5 comments:

GAFARO a.k.a. agentno9 said...

macam t**T.....

Najwa Aiman said...

Selera janda rupa-rupanya...

Fa-T said...

mau yang latina berbuntut kental!

kuchalana said...

hahahaha.. i like this one..

pye:rudz said...

gafaro: hahaha...

najwa aiman: selera latino lah...

fa-t: kehkehkeh...

kuchalana: terima kasih.