Friday, April 25, 2008

MULUT


Gambar mulut

Berhati-hati dengan sang gampang
Jangan suka bercerita sebarang

Kalau benci, simpankan saja
Kalau suka, sebar tak mengapa

Lumrah manusia suka yang indah
Kerna hati tak boleh gundah

Lelaki baik, wanita baik
Depan cantik, belakang pundek belum tentu cantik

Hati dalam siapa yang tahu
Tiada salah menyimpan ragu

Walau tuntutan bersangka baik
Aku dah jeran, aku dah serik

Ikutlah resam Rasul junjungan
Pamer pekerti cara menampan

Doakan saja yang baik-baik
Semoga menjadi yang baik-baik


p/s: Najwa Aiman sila komen karya ini.

5 comments:

Najwa Aiman said...

What is this? Mana the spirit? It has been six seasons and yet I don't see the spirits! (silal baca dalam intonasi dan lagak seperti Kak (Makcik) Ogy yang sedang mengkritik pelajar AF6.

Err... ada sesaper pernah dengar Ogy nyanyi lagu Bunga-Bunga Berguguran (original) tak? Aku pernah masa aku remaja dulu. Honestly, kalau suruh kak (Makcik) Ogy kritik nyanyian dia sendiri, dia akan sampai ke tahap mencarut-carut... ekekekeke...

Eh? Aku dah keluar topik ke ni? Anyways, lekas-lekaslah cari jalan keluar dari neraka tu. Bunjot pun dah hampir capai taraf Manager dengan gaji jauh labih besar daripada bekas HOD dia yg masih HOD skg. Isnin ni dia dihantar ke Manila untuk tujuan negotiation bisnes company public listed tempat dia kerja tu. Value in million RM. Tu le orang yang dianggap "tak berkualiti" oleh golongan yang "anggap diri berkualiti" dulu..... ekekekekeke....

pye:rudz said...

tanya bunjot, ada keje kosong tak kat situ?
eh, orang suruh komen karya ni lah!

ziah said...

wohoo! karya asli yg penuh kemarahan!!! hehhehehe... nway, congrats on the '2lines'...

pearl said...

ntah apasal teringat lagu "Manis" from Zainal Abidin. Mungkin sebab dia pun ada kena mengena dgn mulut kut!! Yang penting..apa pun we try not to be one like those..hidup macam boomerang!!

pye:rudz said...

inspired by lagu Zainal la nih lebih kurang... but in a different note